Si sou catalanoparlant i voleu ajudar una altra persona a practicar la llengua, emplenau el formulari.
_________________________________
El guia de conversa és la figura acompanyant en el camí que han de recórrer els aprenents. El vostre paper serà facilitar la socialització lingüística en llengua catalana dels aprenents fora de l’aula, d’una manera natural i relaxada, afavorida per un context informal (una passejada, un cafè...), amb un mínim de 10 trobades per trimestre amb un aprenent.
El tarannà respectuós, pacient, assertiu i compromès caracteritzen un bon guia de conversa.
Requisits:
Primerament, tots els guies de conversa han d’haver conversat amb els tècnics, que s’asseguraran que s’expressen correctament i que tenen una competència lingüística i comunicativa adequades.
Compromís per programar, d’acord amb els aprenents, les sessions de conversa. No convé deixar sessions sense fer, tot i que teniu llibertat per organitzar-les de la manera més convenient per quadrar horaris amb els aprenents.
Compromís per informar els tècnics, al més aviat possible, si un aprenent no compareix a les sessions o sobre altres problemes que hi puguin sorgir.
Estar amatent a les activitats complementàries que proposin els tècnics i intentar, sempre que sigui possible, sumar-s’hi amb els aprenents.
És desitjable que sigueu un referent pel que fa als hàbits lingüístics: convé que parleu sempre català amb totes les persones amb què us relacionau mentre duri la conversa.
Compartir els coneixements socioculturals propis de les Illes Balears.
DECÀLEG DEL PROGRAMA
Cada parella o grup estarà formada per una persona catalanoparlant (el guia de conversa) i un o més aprenents que vulguin millorar la seva expressió oral en català.
És recomanable quedar un dia per setmana, i fer un mínim de deu trobades per veure el progrés.
El lloc i l’hora de la trobada s’ha de convenir entre els membres de la parella o grup de conversa, segons predisposició i compatibilitat.
L’objectiu de la trobada és mantenir una conversa agradable i crear un ambient de comoditat.
S’han de cercar temes d’interès que facilitin el diàleg.
Tots els temes s’han de tractar amb respecte i les opinions de les altres persones no s’han de menysprear.
Hi ha la possibilitat de poder emprar material de suport de conversa (facilitat per l’IEB), però també es poden triar temes lliures.
Els guies de conversa no han de corregir tots els errors lingüístics, ni fer-ho al moment, perquè un excés de correcció pot ser contraproduent.
S’ha de deixar que la conversa sigui fluïda, encara que hi hagi errors (aquests es poden comentar al final).
És important parlar tot el temps en català, sense canviar de llengua, perquè l’aprenent s’esforci i se senti estimulat en la pràctica oral.